Geen wachttijden     Afspraken in avond en weekend mogelijk      Scherpe prijzen  

Reisziekten

Ziekte Hoe lang van tevoren?
DTP Tot op dag van vertrek (mits basis immunisatie is voltooid, anders 7 á 8 maanden voor vertrek)
Hepatitis B Bij voorkeur 4-6 weken voor vertrek (eerste 2 vaccinaties) Voor volledige serie: 7 maanden voor vertrek
Hepatitis A Bij voorkeur 2 weken van tevoren tot op de dag van vertrek
Buiktyfus Bij voorkeur 2 weken van tevoren tot op de dag van vertrek
Rabiës/hondsdolheid Minimaal 2 weken voor vertrek
Gele koorts Minimaal 10 dagen voor vertrek (indien verplicht)
Meningitis Bij voorkeur 10 dagen voor vertrek voor een optimale bescherming
Japanse encefalitis Bij voorkeur 4-6 weken voor vertrek (2 vaccinaties)
TBC Bij voorkeur 6 weken voor vertrek
Teken encefalitis Bij voorkeur 4-6 weken voor vertrek (2 vaccinaties)

BMR

Het mazelenvaccin is sinds 1976 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 1987 zijn ook de vaccinaties tegen bof en rodehond hier in opgenomen. Het vaccin wordt aangeraden bij alle reizigers die niet gevaccineerd zijn of waarvan de vaccinatie status onbekend is.

BMR vaccinatie

Bof

Het bofvirus is zeer besmettelijk en verspreidt zich in de lucht door hoesten en niezen. De ziekte kenmerkt zich door opgezwollen speekselklieren, met name een opgezwollen wang. Met name bij jonge kinderen is er een risico op hersen(vlies)ontsteking. De meest voorkomende complicatie bij volwassenen is zaadbalontsteking dit kan in sommige gevallen leiden tot onvruchtbaarheid. In zeldzame gevallen veroorzaakt het virus eenzijdige doofheid, reuma of alvleesklierontsteking

Mazelen

Het mazelen virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich door hoesten, niezen of direct contact. Wereldwijd komt het virus nog volop voor en europa zijn de mazelen weer in op mars. De verschijnselen zijn hoge koorts, hoesten, huiduitslag en witte vlekjes met een rode stip die beginnen in de mond en uitbreiden naar de rest van het lichaam. Soms geeft het een oorontsteking of een longontsteking. In het ergste geval veroorzaakt het een hersenontsteking. De mazelen.

Mazelen vaccinatie

Rodehond

Rodehond wordt veroorzaakt door het rubellavirus, wat alleen bij mensen voorkomt en zeer besmettelijk is. Besmetting komt door hoesten, niezen of direct contact. Klachten zijn bij ongeveer de helft van de mensen een huiduitslag in het gezicht die verder gaat naar de rest van het lichaam. Verder komen koorts, zwelling achter de oren en vermoeidheid veel voor. Tot slot kan het zeer ernstige gevolgen hebben voor vrouwen en baby’s in de eerste maanden van de zwangerschap.

Rodehond vaccinatie

Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Salomella typhi dat in eten, drinken of verontreinigd water kan zitten. Met name in dierlijke producten die niet goed verhit en/of niet gaar zijn. Het komt voor in Centraal-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Afrika. De meest voorkomende klachten zijn koorts, hoofdpijn, buikpijn en verminderde eetlust. Als het langer bestaat kan je suf worden en rode vlekken op de buik krijgen en zeer ernstig ziek worden. Vaccineren voorkomt tot 70% buiktyfusinfecties. Daarnaast zijn hygiënische maatregelen zeer belangrijk.

Buiktyfus vaccinatie

DTP (Dyfterie, Tetanus en Polio)

De meeste mensen geboren vanaf 1950 zijn ingeënt voor DTP, echter is een nieuw vaccin nodig na 10 jaar. Personen voor 1950 en niet-gevaccineerden dienen 3 vaccinaties te krijgen voordat ze beschermd zijn.

Difterie

Buiktyfus wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Salomella typhi dat in eten, drinken of verontreinigd water kan zitten. Met name in dierlijke producten die niet goed verhit en/of niet gaar zijn. Het komt voor in Centraal-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Afrika. De meest voorkomende klachten zijn koorts, hoofdpijn, buikpijn en verminderde eetlust. Als het langer bestaat kan je suf worden en rode vlekken op de buik krijgen en zeer ernstig ziek worden. Vaccineren voorkomt tot 70% buiktyfusinfecties. Daarnaast zijn hygiënische maatregelen zeer belangrijk.

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door de clostridium tetani bacterie. Besmetting komt door een wond die in aanraking is geweest met straatvuil, aarde, mest of een roestig voorwerp. De klachten zijn spierkrampen, waaronder de ademhalingsspieren wat kan zorgen voor stikken van de patiënt. Vaccinatie zorgt voor een goede bescherming.

Polio

Polio, ook wel bekend als de kinderverlamming, wordt veroorzaakt door een picornaviridae virus. en veroorzaakt verlammingen in de spieren. Besmetting komt door water of voedsel dat vervuild is met ontlasting.

Gele koorts

Gele koorts wordt veroorzaakt door een flaviviridae-virus. Besmetting wordt veroorzaakt door muggen die van zonsopgang tot zonsondergang actief zijn en leidt bij 30% tot overlijden. De muggen komen het meest voor tijdens regenseizoenen en begin van de droogte seizoenen. De meest opvallende klachten zijn geelzucht, koorts en bloedingen.

Voor het betreden van sommige landen is een gele koorts vaccinatie status verplicht. Laat u informeren over welke landen dit gaat. Vaccinatie geeft bescherming voor de rest van het leven.

Gele koorts vaccinatie

Hepatitis A & B

Er zijn vaccinaties die beschermen alleen tegen hepatitis A of B, ook zijn er vaccins die bescherming bieden tegen beiden. Kinderen dienen gevaccineerd te worden met een ander vaccin dan volwassenen.

Hepatitis A

Hepatitis A wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus, waardoor een ontsteking van de lever ontstaat. Hepatitis zit in ontlasting. Besmetting komt door verontreinigd voedsel, water of voorwerpen. Op volwassen en oudere leeftijd geeft het vaker klachten. De klachten zijn geelzucht (gele huid en verkleuring oogwit), zeer donkere urine, lichte en veranderde ontlasting, minder energie, koorts, maar ook misselijkheid en buikpijn. In de meeste gevallen is de infectie niet levensbedreigend.

Hepatitis B

Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus, waardoor een acute ontsteking kan de lever kan ontstaan die in sommige gevallen overgaat tot een gevaarlijke chronische infectie. Besmetting komt door seksueel contact, tijdens de bevalling of bloedcontact (met voorwerpen die besmet zijn). Denk aan verontreinigde injectienaalden en scheermesjes. Overdracht door speeksel is zeer uitzonderlijk. Een acute ontsteking kan klachten geven van minder energie, lichaamspijnen, koorts, jeuk en geelzucht. In de meerderheid geeft het geen klachten en gaat het vanzelf over. Bij een gedeelte gaat het over in een chronische infectie wat bij een groep leidt tot leverkanker of andere ernstige leveraandoeningen.

Kinderen die na 2011 geboren zijn krijgen een vaccinatie tegen hepatitis B via het Rijksvaccinatieprogramma.

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës wordt veroorzaakt door een Rhabdoviridae virus, die het zenuwstelsel en de hersenen aantast, met altijd een dodelijke afloop. Besmetting komt door speeksel van zoogdieren, denk aan honden, apen, katten en vleermuizen, dat binnendringt in een wond of slijmvliezen. De dieren vertonen niet altijd de typische agressie, onrust of plotseling veranderde schuwheid. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika komt het virus het vaakst voor.

De klachten beginnen met rillingen, koorts, minder eetlust, misselijkheid, braken en hoofdpijn. De plaats waar het virus het lichaam is binnengekomen kan jeuken of pijn doen.

De tweede fase krijgt men een stijve nek, overmatige energie, trekkingen van lichaamsdelen en verlammingen. In de laatste fase zorgen spiegelende oppervlakken voor heftige krampen en uiteindelijk een coma met de dood als gevolg.

Behandeling is altijd nodig na een beet, krab of lik van een mogelijk besmet zoogdier. Echter, gevaccineerde personen hebben meer tijd om deze behandeling te halen en volstaan met een goedkoper en wereldwijd beter te verkrijgen behandeling.

Rabiës vaccinatie

Teken encefalitis (FSME)

Tekenencefalitis, ook wel FSME genoemd, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een flavivirus, welke wordt overgebracht door geïnfecteerde teken. Binnen enkele minuten na een tekenbeet kan het virus overgebracht worden; het snel verwijderen van een teek kan dit dus niet voorkomen. Er zijn drie verschillende types: het Europese, het Siberische en het Far Eastern subtype. De ziekteverschijnselen zijn afhankelijk van het subtype, en kunnen variëren van mild tot ernstig. Meestal begint het met griepachtige verschijnselen, gevolgd door hoofdpijn, misselijkheid, braken met uiteindelijk een hersenontsteking tot gevolg.

Tekenencefalitis komt voor in delen van Europa en Azië. Het actieve tekenseizoen loop van april tot november. Of u een vaccinatie nodig heeft, is afhankelijk van bestemming, reisduur en soort reis. De vaccinatie bestaat uit drie inentingen en geeft bescherming voor drie jaar.

Tekenencefalitis vaccinatie

Meningokokken

Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte veroorzaakt door de meningokokkenbacterie. Besmetting vindt plaats van mens op mens, bijvoorbeeld door spreken, niezen of zoenen. De infectie geeft een ernstig ziektebeeld, dat vaak begint met een grieperig gevoel en zich razendsnel kan ontwikkelen tot een hersenvliesontsteking (meningitis) of een bloedvergiftiging (sepsis), met overlijden tot gevolg. Er zijn verschillende typen meningokokken die over de hele wereld voorkomen. In Nederland komt bijvoorbeeld vooral type B en W voor, en in mindere mate type Y; type A is vooral in midden Afrika, China en het Midden-Oosten; en type C bevindt zich overal.

Sinds 2018 is er een combinatievaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma welke beschermt tegen Meningokokken A, C, W en Y, en welke tevens wordt aangeboden aan jongeren van 14 jaar. Hoe lang deze vaccinatie bescherming geeft wordt momenteel onderzocht, maar geschat op vijf jaar.

Er zijn twee verschillende vaccinaties beschikbaar tegen meningokokken type B, echter omdat het niet bekend is hoe effectief dit vaccin is, is deze niet standaard in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Er zijn namelijk honderden subtypes van Meningokokken B, maar de vaccins beschermen niet tegen alle subtypes.

Of u (opnieuw) gevaccineerd moet worden tegen meningokokken hangt o.a. af van de verblijfsduur, het soort reis en of u gezond bent.

Meningokokken vaccinatie

Japanse encefalitis

Japanse Encefalitis wordt veroorzaakt door een flavivirus, welke wordt overgebracht door geïnfecteerde muggen. De meeste mensen die Japanse encefalitis oplopen worden niet ziek; over het algemeen verloopt de ziekte mild met griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, koorts en maagdarmstoornissen. Bij minder dan 1% zijn er symptomen van een acute hersenontsteking (encefalitis), met kans op blijvende invaliditeit of overlijden.

De ziekte komt voor in delen van Zuid- en Oost-Azië, en dan met name op het platteland en rijstvelden. Anti-muggen maatregelen zijn het belangrijkste om te voorkomen dat u ziek wordt: dus o.a. DEET, een klamboe, etc.. Het risico op besmetting is over het algemeen niet zo groot voor reizigers, en vaccinatie wordt alleen in bepaalde omstandigheden aangeraden. Op het spreekuur bespreken we graag of u een vaccinatie nodig heeft.

Japanse encefalitis vaccinatie

Malaria

Malaria wordt veroorzaakt na een malariamug door een parasiet, er zijn zeker 4 varianten bekend die de mens kunnen besmetten. Het klachtenpatroon is wisselend per soort parasiet. Typisch is een steeds terugkerende koortsende periode. Andere klachten zijn hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. De muggen komen vooral voor in (sub)tropische gebieden.

Er zijn verschillende anti-malaria tabletten, en verschillende manieren van gebruik. Zoals preventief slikken en noodmedicatie bij klachten. De arts zal uw inlichten, welke medicatie en welk gebruik voor uw reis het beste is. Tot slot is het zeer belangrijk om anti-muggen maatregelen te nemen zoals DEET en een klamboe. Hiermee voorkom je ook andere ziektes die muggen kunnen overdragen.

Bij zwangere kan malaria zorgen voor problemen bij zowel de moeder als het kind, laat u goed voorlichten door een arts. Voor jonge kinderen is soms een andere medicatie nodig.

Malaria vaccinatie

Hoogteziekte

Hoogteziekte komt voor op hoogtes vanaf 2500 meter boven zeeniveau, doordat er minder zuurstof in de lucht is op dergelijke hoogtes. Hoogteziekte wordt meestal veroorzaakt door te snel stijgen of te veel fysieke inspanning, waardoor het lichaam zich niet goed heeft kunnen aanpassen. Klachten zijn met name hoofdpijn, maar ook duizeligheid, misselijkheid, braken, minder trek in eten, slecht slapen, kortademigheid tijdens rust en minder plassen dan normaal. In erge gevallen kan er te veel zwelling in het lichaam optreden, met zeer ernstige en gevaarlijke gevolgen.

Medicatie kan preventief en als behandeling werken, maar afdalen en rust is bij klachten altijd geadviseerd.

Maatregelen tegen muggen

In tropische landen kunnen muggen ziektes overbrengen zoals malaria, knokkelkoorts en gele koorts. Goede bescherming tegen muggen is daarom een belangrijke stap in het voorkomen van ziektes. Wij hebben voor jou een aantal tips op een rijtje gezet om jezelf te beschermen tegen muggen – en dat je straks niet helemaal lek geprikt wordt is een fijne bijkomstigheid.

  1. De allerbeste bescherming tegen muggen beten is DEET, een product wat je op onbedekte huid kan smeren om muggen bij je weg te houden. Je kan dit kopen in de vorm van lotions, gels en sprays. Let goed op de sterkte als je DEET koopt: het werkt het best met een sterkte van 30 tot 50%. Bij een lagere sterkte moet je vaker smeren, en een hogere sterkte heeft geen beter effect aangetoond.
  2. Ook icaridin is een insectenwereld middel dat goede bescherming geeft tegen muggenbeten. In Nederland is één product verkrijgbaar met 15% icaridin.
  3. Draag tussen zonsopgang en zonsondergang kleding die de huid zoveel mogelijk bedekt. Dus lange mouwen, lange broek, sokken, etc.
  4. Slaap onder een klamboe.
  5. Neem een kamer met airconditioning. Muggen houden hier niet van en zo ben je ook in je slaap beschermd.