Geen wachttijden     Afspraken in avond en weekend mogelijk      Scherpe prijzen  

FAQ

Of je vaccinaties nodig hebt, is afhankelijk van je bestemming, reisduur, reisomstandigheden, leeftijd en gezondheidstoestand. Kijk bij ‘bestemmingen’ om te zien of er verplichte of aanbevolen reisvaccinaties zijn in jouw land van bestemming. Uiteraard kunnen wij dit ook samen doornemen als je langskomt op ons spreekuur.

Vaak heb je weinig last van een vaccinatie. De plek van de vaccinatie kan wat rood zijn, maar dit verdwijnt binnen enkele dagen. Soms kan de spier een beetje pijnlijk of stijf zijn de dag nadat je de vaccinatie hebt gekregen. Heel soms voel je je wat grieperig of koortsig, maar ook dit gaat binnen 1-2 dagen vanzelf over. Zo nodig kan je paracetamol gebruiken.

Sommige vaccinaties kunnen niet gegeven worden als je zwanger bent. Daarbij komt dat je als zwangere een hogere kans hebt op het oplopen van ziektes, waardoor het misschien niet verstandig is om tijdens de zwangerschap een tropisch land te bezoeken. Kom langs op consult voor gepersonaliseerd reisadvies.

Ja, dat moet. Landen kunnen vaccinaties verplicht stellen om het land binnen te komen. Als het in jouw land van bestemming niet verplicht is, betekent dit niet dat de ziekte daar niet heerst, en kan je nog wel ziek worden zonder vaccinatie. Het is dus net zo belangrijk om verplichte als aanbevolen vaccinaties te nemen.

Dit verschilt per vaccinatie. Soms zijn er meerdere vaccinaties nodig om volledig beschermd te zijn tegen de reisziekte. In dat geval moet je dus eerder beginnen met vaccineren. Kom langs voor een consult en wij leggen hier meer over uit.

Helaas is er geen andere oplossing voor een vaccinatie dan een prik. Wij werken met ervaren artsen die het jou zo makkelijk mogelijk willen maken. Geef bij het consult aan dat je prikangst hebt en zorg dat je goed eet van te voren, en dan zorgen wij samen dat het goed komt.

De beschermingsduur van vaccinaties is voor elk vaccin verschillend. Sommige geven een levenslange bescherming en hoeven nooit herhaald te worden. Andere vaccins beschermen je voor een aantal jaar en moeten dan opnieuw gegeven worden. Dat geldt ook voor sommige vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma; zo moet DTP bijvoorbeeld om de 10 jaar herhaald worden.

Ja, ook als je alleen op een resort verblijft moet je gevaccineerd worden. Bacteriën, virussen en muggen kunnen namelijk óók op een resort voorkomen.

Het is beter om de afspraak uit te stellen tot je koortsvrij bent. Je kan ons bellen op 085 070 3483 om de afspraak te verplaatsen.

De meeste medicijnen kunnen gecombineerd worden met vaccinaties. De arts zal dit samen met jou tijdens het reisconsult doornemen.

De grenzen tussen gebieden waar wel of geen malaria voorkomt zijn niet precies aan te geven en kunnen elk jaar en zelfs elk seizoen verschillen. Hierdoor kan het zijn dat internationale richtlijnen verschillen in advies over deze grensgebieden en dat andere reizigers ander advies hebben gekregen. Onze adviezen zijn gebaseerd op de LCR-richtlijnen.

Er zijn veel verschillende soorten malariapillen en bijwerkingen verschillen per pil. Welke pillen je nodig hebt is afhankelijk van het gebied waar je naar toe gaat; in sommige gebieden heerst namelijk resistentie tegen bepaalde malariapillen. Of je andere malariapillen kan krijgen is dus afhankelijk van je bestemming. Tegenwoordig zijn er veel pillen op de markt met nauwelijks bijwerkingen.